dinsdag 27 mei 2014

feest in de tent en een DIY

Het was de afgelopen weken erg stil. Tenminste... op mijn blog. In huis was het zeker niet stil, want eenmaal oorontsteking en twee maal waterpokken zijn de perfecte ingrediƫnten voor weken lang elke avond/nacht een of meerdere meisjes op de bank. Ik beloof hierbij plechtig dat ik nooit meer zal opscheppen over dat onze kinderen vrijwel altijd doorslapen.

Maar vandaag zijn onze beide meisjes allebei weer redelijk fit gelukkig, want Bregje is jarig!

Om mij heen zag ik de afgelopen tijd op verschillende blogs geweldige cadeaus/jurkjes/traktaties verschijnen voor jarige kids, allemaal ruimschoots voor de deadline. Ik kreeg daar best de kriebels van, ik wilde ook zo graag, maar de omstandigheden lieten het helaas niet toe. Dus op het laatste moment heb ik eergisteren nog een traktatie bedacht en in elkaar gezet, want gisteren trakteerde Bregje al bij haar gastouder.

Op de site van traktatie-maken vond ik een leuk idee om in het thema te blijven van haar verjaardagscadeau, een tipi-tent. Ik maakte er een vijfkant van ipv een vierkant en hiervoor tekende ik zelf een mal. Deze knipte ik uit papier met verschillende prints (HEMA). Zoute stokjes doen dienst als tent-palen en de tentjes werden gevuld met spekjes. Een vrolijk en lekker eindresultaat!!

Vanwege de eerste enthousiaste reacties heb ik de mal gelijk toegevoegd, liefhebbers kunnen hem dus zo gebruiken:


De doorgetrokken lijnen moet je knippen of snijden, de gestippelde lijnen moet je vouwen. Het beste kun je de vouwlijnen eerst 'rillen' door met een bot mes langs een lineaal de lijn te volgen. Ik plakte de tentjes in elkaar met foto-tape, maar hiervoor kun je natuurlijk ook lijm gebruiken.

Komend weekend gaan we Bregje haar verjaardag echt vieren, met de rest van de familie. Ik hoop dan wat mooie foto's te kunnen maken van haar echte, eigen, grote tipi-tent!

woensdag 7 mei 2014

tip(i) van de sluier

Ik ben bezig met een wat groter project, het verjaardagskado voor Bregje! En hier zie je al vast een tipje van de sluier. Het wordt een tipi tent. Met de zomer in aantocht lijkt me dit ideaal voor buiten in de tuin en het staat nog leuk ook.
Op zich kost het maken van een tipi tent niet zo heel veel tijd, als je het simpel houdt, maar ik wil verschillende banen stof gaan gebruiken (zijn inmiddels geknipt *check!*) en versieren met band en lintjes. Het uitzoeken hiervan was weer een project op zich, maar dat is gelukt.
Zie hier de combi van stoffen en prints die ik wil gaan gebruiken:


De herkomst van de stoffen vertel ik als de tent helemaal af is.
Ik wil de tent zo hier en daar bestempelen met veren. Hiervoor heb ik vandaag een stempel gemaakt en dit getest op 1 van de stoffen die ik uitkoos. Ik gebruikte zwarte en fluor-roze textielverf hiervoor


Voor het stempelen moet ik nog iets bedenken waardoor de afdruk wat egaler wordt. Misschien aanbrengen met een roller? Heeft iemand hiervoor nog tips?
Vervolgens stikte ik met een van de vele siersteken op mijn naaimachine in verschillende kleuren een soort slingers.

Het testlapje vond ik eigenlijk toch te mooi om niks mee te doen en daarom besloot ik hiervan een kussen te maken. Deze komt straks weer mooi van pas in de tent.