woensdag 25 juni 2014

Frans met een Engels accent

Na mijn vorige blog had ik de smaak te pakken!
Hoezo, voor baby's naaien is minder leuk??? Want wat is nou leuker dan zo'n schattig baby-pakje?

Een tijdje terug vielen twee nieuwe Franse stofjes bij mij op de mat: Shine Green-Blue en Bye Bye Birdie Blush van Atelier Brunette, allebei perfecte zomerstofjes voor dit soort projecten. De groen-blauwe stof moest het worden voor deze hansop!

In de Knippie van juni-juli 2014 staat een patroon dat ik gebruikte. Ik paste het patroon, zoals gebruikelijk, op sommige punten wat aan. Ik gebruikte geen afwijkende stof voor de biezen bij de hals en langs de pijpen, maar knipte het bij de stof aan. Ter hoogte van de taille verlengde ik het patroon een paar centimeter, omdat Silke zo lang is. De bandjes werden geen lintjes die je kan strikken, maar gewone bandjes. Deze knipte ik uit de effen stukken van de 'blush'-stof. Ik voorzag ze wel van wat elastiek, zodat er wat rek op zit.



Laatst las ik op een andere blog dat iemand een engelse naad had gebruikt, zo chique! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik besloot het deze keer uit te proberen. Niet omdat een babypakje nou zo chique is, maar de stofjes van Atelier Brunette zijn zeker een Engelse naad waardig! Geen naden die afgewerkt zijn met een zigzag of overlock, maar alles keurig netjes weggewerkt in de naad. Het is wat meer werk, maar het resultaat is het zeker waard!

Ik hou er niet zo van als kleding heel wijd valt, dus in de taille stikte ik een breder elastiek aan de binnenkant van de hansop, zoals ik dat ook bij dit rokje deed. 

Om het taille-elatiek en de engelse naad te laten zien, hier een foto van de binnenkant van de hansop:


De taille werd van een leuk detail voorzien door een strikje te maken uit dezelfde stof als de bandjes.


En nog een foto van de achterkant van de hansop.


Hier zullen waarschijnlijk nog wel wat varianten onder de naaimachine vandaan rollen!

maandag 9 juni 2014

Rokje voor Silke

Dit is de eerste keer dat ik wat voor Silke maak. Het is zo veel makkelijker iets voor een peuter te maken dan voor een baby. Bij baby's kruipt alles op: shirtjes zitten onder de oksels, jurkjes kruipen op tot in de taille. Misschien zou dat juist gemakkelijker moeten zijn, want dan valt het ook niet op als het net niet mooi zit. Maar ik heb me er toch maar eens aan gewaagd.


Ik kocht vorige week een rokje voor Bregje van z8:


Ik ben er helemaal weg van, maar om nou voor allebei exact hetzelfde rokje te kopen... Dus ik besloot een eigen versie te maken. Hopelijk gaat het mij niet zo af als deze dame en blijft het origineel wel in mijn bezit.

Ik gebruikte twee stofjes van Petit Pan en knipte uit de fluorroze stof (binnenrok) een baan van 80 bij 23 cm en uit het bloemenstofje (buitenrok) een baan van 80 bij 20 cm. Ik stikte beide banen tot een koker en zoomde ze aan de onder- en bovenkant om. Ik keerde beide rokken binnenstebuiten en schoof de buitenrok in de binnenrok. De binnenrok steekt 1 cm aan de bovenkant en 2 cm aan de onderkant uit. Ik knipte een stuk elastiek af op taille-omtrek en stikte de uiteinden aan elkaar. Het elastiek schoof ik om de rokdelen. Door het elastiek op spanning te rekken trok ik deze op gelijke breedte als de rok en stikte het twee keer door. Met dit stiksel werden gelijk de onder-en bovenrok aan elkaar bevestigd.
Een rokje dat binnen een uur in elkaar zit! Ik vond dit weekend bij een vriendin in de naaikoffer een gouden veter, die ik mocht gebruiken voor een extra accentje in de vorm van een strikje.

Doordat alles opkruipt en niet 'valt' bij baby's, is het ook nog eens erg moeilijk om goede foto's te maken. Ik heb mijn best gedaan, maar voor de rest blijft het bij foto's op een kleerhanger.








zondag 1 juni 2014

Een tent van lakens en gordijnen

Oké, ik weet dat kinderen het leuk vinden om zelf hutten te bouwen van lakens en gordijnen en dat dat goed is voor hun creativiteit. Maar moeders willen ook wat, dus ik ging zelf aan de slag met lakens en gordijnen en maakte een tipi-tent. Heel goed voor mijn eigen creativiteit, laten we het daar op houden. In een vorige blog zagen jullie al een voorproefje.

De tent was precies op tijd af voor Bregje haar verjaardag. Of eigenlijk niet (dit wil ik liever niet weten), maar wel op tijd voor het feestje vandaag. Het was een flinke klus. Op zich is de tent niet heel ingewikkeld, maar ik besloot verschillende banen te gebruiken en met lintjes en band te werken. Bovendien voorzag ik de tent van stempels en sierstiksels. En het zijn grote oppervlakken stof, wat simpelweg meer tijd kost en erg onhandig is onder de naaimachine. Op naailes kon ik gelukkig gebruik maken van de lockmachine, wat enorm veel tijd scheelde. Dat gaat razendsnel voor de lange stukken.

Als basis voor de tent gebruikte ik het patroon van Elske, waar een duidelijke uitleg staat (een erg leuke blog trouwens:)). Mijn man stelde wat eisen, waardoor ik het patroon wat aan moest passen. De belangrijkste eis was dat hij zelf ook in de tent wilde passen. Dus ik maakte 6 zijkanten in plaats van 5 en ik verhoogde het patroon met 20 cm om weer tot een goede verhouding te komen. Verder kwamen de tunnels voor de stokken aan de buitenkant in plaats van de binnenkant voor een stoerder effect en ik bond de stokken wat hoger vast zodat je vanuit de tent de stokken en de lucht ziet als je naar boven kijkt. Gewoon omdat ik dat leuk vind...

De stof bleef bij het opbergen van de tent niet op zijn plek zitten, waardoor het elke keer gedoe was om hem op te zetten. Daarom sloeg ik op advies van mijn man wat ringetjes in de stof en schroefde ze op de juiste hoogte in de bamboestokken. De indianen gebruikten vast geen schroefjes, maar ja, die hoeven hun tent ook niet elke keer op te ruimen...

De stof met zwart-bruine zigzag is van een kant-en-klaar-gordijn van de kwantum en de roze stof is een tafellaken van de xenos. Ik gebruikte groen-blauw en gele biaisband om de stiksels te verbergen. Op de gele biaisband stikte ik vervolgens groen-blauw zigzaglint. Ik gebruikte nog wat bandjes van de HEMA voor de sier. 

Ik maakte een eenvoudig vlaggenlijntje door wat lapjes stof met een kartelschaar te knippen en deze aan biaisband te stikken.





Ook geen schande om zo in een hoekje in de woonkamer te zetten...


Afgelopen week is er nog even hard aan de tuin gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten, dus nog een impressie van de 'nieuwe' tuin. De bank kwam gisteren op de valreep nog binnen en ik ben erg blij met de kist die we als tafel kunnen gebruiken en waar we nog heel wat spullen in op kunnen bergen.


Bregje was vanmiddag vooral in haar nopjes met haar nieuwe kruiwagen :)