donderdag 18 juni 2015

Blossom jas

Ik durfde ik het eindelijk aan: selfish sewing!
Er is volgens mij niks moeilijker dan iets maken voor jezelf. Bij de kinderen ben ik al erg kritisch op alles wat ik maak, laat staan als je iets voor je zelf maakt. Laten we het houden op mijn beetje uit de hand gelopen perfectionisme...

Maar het moest er toch eens van komen en het werd ook voor mij een jasje.
In de vorige editie van La Maison Victor stond de Blossom jas, ik heb graag wat casual kledingstukken die overal mee te combineren zijn en zo'n bomberjasje is echt ideaal. Zeker nu de zomer nog niet echt door wil zetten! Niet zo lang geleden kocht ik een soortgelijk model en de maatvoering kwam vrijwel overeen met het patroon. Daar durfde ik het wel op te gokken. Bij Steffie's stoffen in Zwolle vond ik een mooie gebroken witte stof. Het is een imitatieleer met geperforeerde bloemetjes. Toen ik de stof op tafel had liggen om te knippen, hoorde ik iemand iets zeggen over een tafelkleedje.... 'Eeeehh... nee, dit wordt een jasje voor mijzelf'. 'Oh... nou, jou kennende zal het wel goed komen'. Mijn angst voor selfish sewing werd nog wat extra kracht bij gezet, maar ik ging ervoor.

Foto's van jezelf maken is niet praktisch, dus mijn zusje was weer fotograaf van dienst en schoot wat mooie plaatjes. We vonden een mooi plekje, waar niemand ons verder zag. Want mogelijk nog moeilijker dan naaien voor jezelf is poseren voor de camera.





De tailleboord en de mouwboordjes zijn volgens het patroon uit dezelfde stof als het jasje, maar ik maakte ze uit dezelfde broodstof als het kraagje. Een iets dunnere tricot in dezelfde kleur werd gebruikt voor de zakjes en het beleg-deel. Op die plekken zijn de bloemetjes niet doorschijnend, maar ik vind dat zelf niet storend.


Voor de ritsen koos ik een contrasterende kleur, om het jasje wat meer pit te geven.




De rits had wat voeten in aarde, het kostte me drie keer voordat hij helemaal naar mijn zin erin zat. Eerst zaten links en recht ongelijk bovenaan. Toen ze wel gelijk zaten vond ik hem te hoog erin zitten, waardoor het niet vloeiend doorliep met de kraag. De derde keer was het goed genoeg.

Die 'vloeiend weglopende' kraag vind ik trouwens echt een mooi detail aan dit jasje.


Achteraf gezien had ik voor een soepele rits moeten kiezen. De jas blijft nu wat 'staan' als ik hem open draag. Bij dit jasje mag het wel wat losjes vallen allemaal. Maar dit jasje gaat vast vaker gemaakt worden, dus ik kan nog een keer in de herkansing.


Zelf vind ik het jasje ook erg leuk op een zwart jurkje met stoere gympen, hier heb ik geen aan-foto van, maar zo draag ik hem wel graag.


Dit jasje droeg ik al een paar keer en met veel plezier. Ik denk dat het dus niet bij een eenmalige actie zal blijven. En die opmerking over dat tafelkleedje die is teruggenomen ;)

Patroon: Blossom jas uit La Maison Victor (maart-april 2015)
Stof: Steffie's Stoffen in Zwolle