donderdag 18 juni 2015

Blossom jas

Ik durfde ik het eindelijk aan: selfish sewing!
Er is volgens mij niks moeilijker dan iets maken voor jezelf. Bij de kinderen ben ik al erg kritisch op alles wat ik maak, laat staan als je iets voor je zelf maakt. Laten we het houden op mijn beetje uit de hand gelopen perfectionisme...

Maar het moest er toch eens van komen en het werd ook voor mij een jasje.
In de vorige editie van La Maison Victor stond de Blossom jas, ik heb graag wat casual kledingstukken die overal mee te combineren zijn en zo'n bomberjasje is echt ideaal. Zeker nu de zomer nog niet echt door wil zetten! Niet zo lang geleden kocht ik een soortgelijk model en de maatvoering kwam vrijwel overeen met het patroon. Daar durfde ik het wel op te gokken. Bij Steffie's stoffen in Zwolle vond ik een mooie gebroken witte stof. Het is een imitatieleer met geperforeerde bloemetjes. Toen ik de stof op tafel had liggen om te knippen, hoorde ik iemand iets zeggen over een tafelkleedje.... 'Eeeehh... nee, dit wordt een jasje voor mijzelf'. 'Oh... nou, jou kennende zal het wel goed komen'. Mijn angst voor selfish sewing werd nog wat extra kracht bij gezet, maar ik ging ervoor.

Foto's van jezelf maken is niet praktisch, dus mijn zusje was weer fotograaf van dienst en schoot wat mooie plaatjes. We vonden een mooi plekje, waar niemand ons verder zag. Want mogelijk nog moeilijker dan naaien voor jezelf is poseren voor de camera.

De tailleboord en de mouwboordjes zijn volgens het patroon uit dezelfde stof als het jasje, maar ik maakte ze uit dezelfde broodstof als het kraagje. Een iets dunnere tricot in dezelfde kleur werd gebruikt voor de zakjes en het beleg-deel. Op die plekken zijn de bloemetjes niet doorschijnend, maar ik vind dat zelf niet storend.


Voor de ritsen koos ik een contrasterende kleur, om het jasje wat meer pit te geven.
De rits had wat voeten in aarde, het kostte me drie keer voordat hij helemaal naar mijn zin erin zat. Eerst zaten links en recht ongelijk bovenaan. Toen ze wel gelijk zaten vond ik hem te hoog erin zitten, waardoor het niet vloeiend doorliep met de kraag. De derde keer was het goed genoeg.

Die 'vloeiend weglopende' kraag vind ik trouwens echt een mooi detail aan dit jasje.


Achteraf gezien had ik voor een soepele rits moeten kiezen. De jas blijft nu wat 'staan' als ik hem open draag. Bij dit jasje mag het wel wat losjes vallen allemaal. Maar dit jasje gaat vast vaker gemaakt worden, dus ik kan nog een keer in de herkansing.


Zelf vind ik het jasje ook erg leuk op een zwart jurkje met stoere gympen, hier heb ik geen aan-foto van, maar zo draag ik hem wel graag.


Dit jasje droeg ik al een paar keer en met veel plezier. Ik denk dat het dus niet bij een eenmalige actie zal blijven. En die opmerking over dat tafelkleedje die is teruggenomen ;)

Patroon: Blossom jas uit La Maison Victor (maart-april 2015)
Stof: Steffie's Stoffen in Zwolle

26 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dankje Eva, dat was precies wat ik mooi vond aan het patroon, de stoere look.

   Verwijderen
 2. Mooi! Die ritsen zijn echt een leuk accent, en hoewel stoer, geeft het stofje wel een zachte toets aan de jas, wat ik wel kan waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super Cool zeg!! Echt een leuk jasje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, cool is ie zeker met die ventilatie-gaatjes!

   Verwijderen
 4. Geweldig geslaagd je selfish sewing project :-)! Was het eigenlijk veel werk om maken dit jasje? Het patroon is me ook al opgevallen X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het viel me heel erg mee, drie avonden denk ik. Leuk om te maken, hoor!

   Verwijderen
 5. Wauw, heel leuk! Ik zou 'm kopen als-ie in de winkel hing! Zeker vaker doen, hoor, dat selfish sewing ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaaf! Zeer geslaagd! En zo ontdek ik nog eens een 'stenen' stoffenwinkel in mijn buurt, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Dus je komt hier ook uit de buurt? Het was voorheen Karteris, misschien ken je het onder die naam. Maar er is wel een frisse wind doorgegaan.

   Verwijderen
  2. Beetje late reactie (we waren op vakantie). Kende het ook niet onder Karteris. Woon in het buitengebied tussen Zwolle en Dalfsen. Ik ga er gauw eens een kijkje nemen als ik eens in Zwolle ben!

   Verwijderen
 7. Ik zeg, vaker doen, selfish sewing. Ziet er toch geweldig uit? Als deze in de winkel zou hangen zou hij zo uitverkocht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waauw! Prachtig jasje geworden zeg! Mooi hoe je de details naar je eigen zin gemaakt hebt, daardoor knalt hij er helemaal uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, vind ik altijd een groot compliment om te horen

   Verwijderen
 9. En dit jasje staat je geweldig. En natuurlijk geweldig dat je het zelf hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. 100% geslaagd! Waaw, die stof is echt tof. je weet het opnieuw supergoed te combineren.
  Ik heb ook een versie in gedachten maar nog niet kunnen aan beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. knap, stoer, cool jasje zeg! Het staat je ongelooflijk goed! je moet vaker aan selfish sewing doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow francien, super knap seg!! Ik wist het wel, dat het goed zou komen toen ik dan op IG zag! En ook tof om je eens voor de lens te zien, knappe madam!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt me overtuigd van dit jasje, nu wil ik het ook wel maken

  BeantwoordenVerwijderen