zondag 1 juni 2014

Een tent van lakens en gordijnen

Oké, ik weet dat kinderen het leuk vinden om zelf hutten te bouwen van lakens en gordijnen en dat dat goed is voor hun creativiteit. Maar moeders willen ook wat, dus ik ging zelf aan de slag met lakens en gordijnen en maakte een tipi-tent. Heel goed voor mijn eigen creativiteit, laten we het daar op houden. In een vorige blog zagen jullie al een voorproefje.

De tent was precies op tijd af voor Bregje haar verjaardag. Of eigenlijk niet (dit wil ik liever niet weten), maar wel op tijd voor het feestje vandaag. Het was een flinke klus. Op zich is de tent niet heel ingewikkeld, maar ik besloot verschillende banen te gebruiken en met lintjes en band te werken. Bovendien voorzag ik de tent van stempels en sierstiksels. En het zijn grote oppervlakken stof, wat simpelweg meer tijd kost en erg onhandig is onder de naaimachine. Op naailes kon ik gelukkig gebruik maken van de lockmachine, wat enorm veel tijd scheelde. Dat gaat razendsnel voor de lange stukken.

Als basis voor de tent gebruikte ik het patroon van Elske, waar een duidelijke uitleg staat (een erg leuke blog trouwens:)). Mijn man stelde wat eisen, waardoor ik het patroon wat aan moest passen. De belangrijkste eis was dat hij zelf ook in de tent wilde passen. Dus ik maakte 6 zijkanten in plaats van 5 en ik verhoogde het patroon met 20 cm om weer tot een goede verhouding te komen. Verder kwamen de tunnels voor de stokken aan de buitenkant in plaats van de binnenkant voor een stoerder effect en ik bond de stokken wat hoger vast zodat je vanuit de tent de stokken en de lucht ziet als je naar boven kijkt. Gewoon omdat ik dat leuk vind...

De stof bleef bij het opbergen van de tent niet op zijn plek zitten, waardoor het elke keer gedoe was om hem op te zetten. Daarom sloeg ik op advies van mijn man wat ringetjes in de stof en schroefde ze op de juiste hoogte in de bamboestokken. De indianen gebruikten vast geen schroefjes, maar ja, die hoeven hun tent ook niet elke keer op te ruimen...

De stof met zwart-bruine zigzag is van een kant-en-klaar-gordijn van de kwantum en de roze stof is een tafellaken van de xenos. Ik gebruikte groen-blauw en gele biaisband om de stiksels te verbergen. Op de gele biaisband stikte ik vervolgens groen-blauw zigzaglint. Ik gebruikte nog wat bandjes van de HEMA voor de sier. 

Ik maakte een eenvoudig vlaggenlijntje door wat lapjes stof met een kartelschaar te knippen en deze aan biaisband te stikken.





Ook geen schande om zo in een hoekje in de woonkamer te zetten...


Afgelopen week is er nog even hard aan de tuin gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten, dus nog een impressie van de 'nieuwe' tuin. De bank kwam gisteren op de valreep nog binnen en ik ben erg blij met de kist die we als tafel kunnen gebruiken en waar we nog heel wat spullen in op kunnen bergen.


Bregje was vanmiddag vooral in haar nopjes met haar nieuwe kruiwagen :)







34 opmerkingen:

  1. Mooi gedaan hoor. En jullie tuin ziet er gezellig uit! Mooie overkapping overigens. Ziet eruit als een gezellig plekje voor een warme zomeravond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om precies te zijn... We zitten er nu ook lekker met een wijntje! Of is het daar nog te vroeg voor?? ;)

      Verwijderen
  2. Wauw! Helemaal super geweldig! Ik wil ook wel zo een Tipi! En de loungehoek is ook om jaloers van te worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zeg ik... GAMMA! En die tipi, daar draai jij vast ook je hand niet voor om!

      Verwijderen
  3. Geweldige tent. En papa heeft groot gelijk dat hij er ook in wil passen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihihi, dankje! En mama wil ook best indiaantje spelen, hoor.

      Verwijderen
  4. Zelf kunnen zien hoe geweldig de tipi-tent is geworden!
    groetjes Tine.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige tent, een plaatje. Misschien moet ik dan ook maar de tas met een tipi-project weer openen. Ik heb nog tot augustus ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ik dan zeker doen!! Augustus is haalbaar lijkt me... Leuk dat je me volgt :-)

      Verwijderen
  6. Ha Francien, geweldige tipi! Had je aan 1 Xenos-tafellaken voldoende? Anders moet ik een pak bij halen. Hoor het graag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je hem ook gaat maken! Het was passen en meten. Ik legde de punten om en om, dus de print zit op elk vlak andersom. Ik heb het vantevoren niet helemaal goed uitgerekend en verknipte nog wat. Dus ik moest helaas een extra laken kopen. Als je hem net wat kleiner maakt of de bovenste punt iets groter maakt, dan moet het wel lukken met 1 laken. Succes! Ben benieuwd naar het eindresultaat!

      Verwijderen
  7. Oh toffe tipi! Ik ben er ook een aan het maken... nu ik de jouwe zie... moet ik eens dringend verderwerken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een pareltje. Zo'n ruim exemplaar zou ik hier thuis ook graag gaan maken. Kan je misschien de afmetingen van 1 van je zijkanten meegeven? De verhoudingen kloppen zo mooi (net al de kleurencombinatie trouwens). Dankjewel!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ik heb de afmetingen van de tutorial van Elske gebruikt en deze 20 cm verhoogd. De schuine zijde wordt dan ongeveer 165 cm, de middenhoogte is ongeveer 150 cm. De bovenste strook is 35 cm hoog en de onderste strook is 45 cm hoog. Blijft een middenstrook van 70 cm over. Zonder naadwaarde natuurlijk. Hopelijk kun je hier wat mee en veel succes!

      Verwijderen
    2. Heel erg bedankt! Geen reden tot uitstel meer...

      Verwijderen
    3. Wat een mooie tipi! Ik wil die voor mijn zoontje gaan maken. Ik vroeg me af, wat is de hoogte van jouw tipi geworden? En heb je de onderzijden 85 cm gelaten?
      Dank je wel!

      Verwijderen
    4. Ja, de onderzijde blijft 85 cm. Mijn bamboestokken zijn 2.30 meter, daar heb ik niks vanaf gezaagd. Leuk dat je hem ook gaat maken, succes!

      Verwijderen
  9. Leuk gemaakt die tipi! Als je er in de toekomst meer zou willen maken dan kun je gordijnen op maat bestellen zodat je de juiste afmetingen hebt om mee te werken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een kinderhand is natuurlijk snel gevuld maar ik denk dat jullie kleine superblij geweest is met deze leuke tent!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi, Ik kom niet goed uit de maten. Heb deze vraag ook bij de blog van Elske gesteld. als ik de onderkant 85cm maak en de middenlijn 134cm met 15cm brede bovenkant, krijg ik geen zijlijn van 145cm. ben een echte beginner en ben bang om het verkeerd te doen met de stof.... Weet jij wat ik verkeerd doe?
    Alvast bedankt voor je hulp!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Inge, leuk dat je hem ook gaat maken! De hoogte is 134 cm in totaal, dus inclusief die 15 cm. Is dat een antwoord op je vraag? Uiteindelijk maakt het niet veel uit, als alle hoeken maar gelijk zijn. De tent wordt dan alleen wat smaller of wijder.

      Verwijderen
    2. Hoi, in de hoop dat je dit leest twee jaar verder :) ik heb hetzelfde probleem als Inge. Als ik de onderkant 85 (2x42,5) neem, de hoogte 134 en de bovenkant 15 (2x7,5), dan is mijn zijlijn 138 cm. Ik zie niet in hoe je een zijlijn van 145 kan krijgen, en snap ook je uitleg hierboven niet, dat de hoogte 134 cm is 'inclusief die 15 cm'. Is de 15 cm de breedte bovenaan of interpreteer ik de afbeelding fout?

      Verwijderen
    3. Hey Inge, ik heb hetzelfde (interpretatie?)probleem als jij toen. Heb je nog enig idee wat de oplossing was? Ik snap niet wat die 15 cm met de hoogte te maken heeft, zoals hierboven gezegd wordt..

      Verwijderen
    4. Hoi Lot,

      Dat is inderdaad een tijd geleden, ik zou echt even aan het rekenen moeten om dat weer precies terug te halen. Maar we gaan vandaag op vakantie, dus dat gaat me niet lukken ;)
      Maar het maakt niet uit als de maten iets anders zijn. Ik moest hem alleen iets hoger maken, omdat ik 6 zijkanten gebruikte ipv 5. Anders zou het zo'n 'wijde' tent worden.

      Verwijderen
  12. wie was er uiteindelijk het meest blij mee, je man of Bregje ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Te gekke tipi! Ik ben begonnen als beginneling voor m'n zoontjes tweede verjaardag. Ik heb ook voor drie soorten stof stroken gekozen met afwerking biesband, maar vraag me af hoe je die aan elkaar bevestigd? Stof per strook met bies naaien en dan de biesranden van beide stroken op elkaar leggen? Hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje! Ik heb eerst alle zijvlakken afzonderlijk genaaid, dus de drie delen aan elkaar gestikt. Biesband vervolgens over de naad gestikt. Als alle driehoeken klaar zijn kun je de tent in elkaar stikken. Lastig uitleggen, maar hopelijk is het duidelijk.

      Verwijderen
  14. Dank je snelle reactie! Top! Volgens mij snap ik het, je gebruikt de biesband dus eigenlijk niet al bies maar als lint over de naad heen, net als de zigzag die ook boven op de gele bies bij jou zit....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Thxs!!! Als ik klaar ben zend ik je het resultaat! Manlief wil ook in de tipi dus heb veel aan je blog tot nu toe;-) gaat een wereld voor me open met alle blogs op internet zo fijn, als inspiratie en hulp voor een nitwit op naaigebied, nogmaals dank en keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, fijn om te horen! Misschien had je hem al gezien, maar Sylvia schreef een review van verschillende tipi's http://lilyenwoody.blogspot.nl/2015/01/tipi-review.html

      Verwijderen
  16. Hoi! Allereerst, wat een leuke tipi tent! Vraagje... Welke ringetjes heb je gebruikt? Had wat gekocht, maar wil niet echt mooi lukken.... Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen